DIŞ TİCARET FİNANSMANINDA FAKTORİNG VE FORFAİTİNG TEKNİĞİ

Author :  

Year-Number: 2020-Year: 13 - Number: 79
Language : Türkçe
Konu : İktisat, Dış Ticaret
Number of pages: 525-544
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

20. yüzyılda bilim ve teknolojide meydana gelen ve 21. yüzyılda da hızla devam eden gelişmeler sonucunda küreselleşmenin ülkeler üzerindeki etkisi daha da artmaktadır. Uluslararası rekabetin arttığı günümüz dünyasında dünya ülkeleri tek bir pazara doğru hızla yol almakta, otonom bir ülkenin düşünülmesi ütopya haline gelmektedir. Döviz kurlarında ve faiz oranlarında meydana gelen değişmeler işletmeler için bir risktir. İşletmelerin satış faaliyetleri ve büyüme kapasiteleri için önemli olan bu unsurlara karşı modern finansman teknikleri olan faktoring ve forfaiting hizmetlerine yönelmeleri hız kazanmaktadır. Faktoring ve forfaiting hizmetlerinden yararlanan işletmeler, bu hizmetler sayesinde alacağın risk yönetimine ilişkin zaman harcamaları gerekmezken, zamanlarını pazarlama, yönetim, satış, büyüme gibi politikalara harcayabilmektedirler. Faktoring, mal veya hizmetlerini kredili olarak satan işletmelerin alacaklarını faktoring şirketine devretmesine dayanan bir yöntemdir. Faktoring işleminde kesinlikle olması gereken unsur vadeli bir alacağın olmasıdır. Faktoring işleminde alacağın devrinin yanı sıra finansman, hizmet ve teminat gibi hizmetler de sunulmaktadır. Sermaye yapısı zayıf olan, kredibilitesi düşük olan, pazarlama konusunda sorun yaşayan küçük ve orta ölçekli işletmeler için faktoring işlemi tercih edilebilir bir finansman tekniğidir. Forfaiting işlemi genellikle ihracat sonucunda ortaya çıkmaktadır. Forfaiting işleminin vadesi 10 yıla kadar uzayabilmektedir. Belirli bir ödeme planına bağlanan alacakların geri rücu hakkı olmadan tahsilatını gerçekleştirecek olan bir forfaitera veya bankaya belirli bir komisyon ve iskonto maliyetine katlanarak devredilmesidir. Poliçe ve bonolara bağlanmış alacaklar, forfaiting işleminin konusunu oluşturan alacaklardır. Uluslararası ticaretin ve ülkeler arasında karşılıklı bağımlılığın arttığı günümüzde modern finansman teknikleri olan faktoring ve forfaiting hizmetlerinin bilinirliğinin artırılması önem arz etmektedir. Bu doğrultuda çalışmada faktoring ve forfaiting hizmetleri incelenmiştir.

Keywords

Abstract

As a result of the rapid developments in science and technology in the 20th century and the rapid progress in the 21st century, the impact of globalization on the countries is increasing. In today's world, where international competition is increasing, world countries are rapidly moving towards a single market and it is becoming utopia to think of an autonomous country. Changes in exchange rates and interest rates are a risk for businesses. Against these factors, which are important for the sales activities and growth capacities of the enterprises, the fact that they turn to factoring and forfaiting services, which are modern financing techniques, accelerates. Companies that benefit from factoring and forfaiting services can spend their time on policies such as marketing, management, sales and growth, while they do not have to spend time on risk management. Factoring is a method based on the transfer of receivables of the companies that sell goods or services with credit to factoring company. The fact that the factoring transaction should be absolutely is that there is a term receivable. In factoring transactions, besides the transfer of receivables, services such as financing, services and collateral are also offered. Factoring is a preferable financing technique for small and medium-sized enterprises with poor capital structure, low credibility, and marketing problems. Forfaiting is usually the result of exports. The term of the forfaiting process may extend up to 10 years. The transfer of receivables linked to a certain payment plan to a forfaiter or bank that will collect without the recourse right, at a certain commission and discount cost. Receivables linked to policies and bonds are the receivables that form the subject of the forfaiting process. Increasing the awareness of factoring and forfaiting services, which are modern financing techniques, is important in today's world where international trade and interdependence among countries have increased. In this context, factoring and forfaiting services were examined in thisstudy.

Keywords


  • Aşık, P. (2013). Hukuki Açıdan Forfaiting, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara.

  • Aygün, D. (2014). “Tms 18 Hâsılat ve Tms 2 Stoklar Standartlarına Göre Forfaiting İşlemleri ve Muhasebeleştirilmesi”, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, Sayı:23. 207-227.

  • Ayrıçay, Y. ve Kılıç, M. (2012). “Kobi’lere Leasing, Faktoring ve Forfaiting”, II. Bölgesel Sorunlar ve Türkiye Sempozyumu (1-2 Ekim 2012). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi. 211-219.

  • Balcı, A. (2011). Dış Ticarette Kullanılan Finansman Teknikleri ve Isparta Tercihi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Isparta.

  • Bekar, M. (2014). Türk Finans Sektöründe Banka Dışı Mali Kuruluşların Yeri ve Finansal Analizi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.

  • Çalışkan, S. (2010). Reel Sektörün Finansmanında Faktoring’in Rolü ve Türkiye’deki Faktoring Sektörü, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.

  • Demir, R. (2013). “Faktoring Sözleşmesi”, Journal of Yaşar University, Cilt: 8, Sayı: Özel. 877-902.

  • Demireli, E. (2004). Alacakların Yönetiminde Finans Tekniği Olarak Faktoring Yöntemi ve Uygulaması, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İzmir.

  • Dikmen, A. A. (1992). “Forfaiting, Risk ve Riskten Kaçınma”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt: 47, Sayı: 3. 113-122.

  • Ertuğrul, N. N. (2011). Dış Ticaretin Finansmanında Faktoring ve Türkiye Uygulamasının Analizi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.

  • Gökkaya, Y. K. (2017). Uluslararası Ticaretin Finansmanında Faktoring ve Türkiye’de Faktoring Uygulaması, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.

  • Kavcıoglu, Ş. (1993). Alternatif Finansman Teknikleri Faktoring - Forfaiting – Leasing, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.

  • Kaya, U. ve Gerekan, B. (2011). “Faktoring Şirketi ve Satıcı İşletme Açısından Faktoring İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt: 13, Sayı:2. 71-101.

  • Kovancı, S. (2001). Forfaiting ve Vergilendirilmesi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.

  • Ortaç, S. (2010). Dış Ticaret İşlemleri, Muhasebe Uygulamaları ve Uygulamaların Muhasebe Standartları Karşısındaki Durumu, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.

  • Ölmez, İ. (2012). Türkiye’de Faktoring ve Faktoring İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi, İstanbul Aydın

  • Özdemir, Z. (2005). “Dış Ticaret Finansman Tekniklerinden Faktoring ve Forfaiting İşlemleri”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 10. 194-224.

  • Parasız, İ. (1990). ““Leasing” “Factoring” “Forfaiting” ve Karşılıklı Ticaret”, Tekstil ve Makina, Cilt: 4, Sayı: 19. 26-35.

  • Şamiloğlu, F. (2000). “Modern Finansal Tekniklerden Factoring ve Türkiye Uygulaması”, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 8. 153-165.

  • Tosun, D. (2007). Bir İhracat Finansman Yöntemi Olarak Faktoring: Dünya ve Türkiye Uygulaması, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kocaeli.

  • Ünal, Ç. (2004). Alternatif Bir Finans Tekniği Olarak Faktoring ve Türkiye Uygulamasının Bir Analizi, Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics